Recent Posts

Блог переїхав. Відтепер за оновленнями стежте за адресою artemioz.info

This blog has moved to a new location. For updates please see artemioz.info

В Острозі — про ефективне суспільство. Порція інтелектуального продукту від Богдана Гаврилишина

У газеті "День" вчора надрукували статтю про візит Б. Гаврилишина з моїм коментарем :)

Минулого тижня Острозьку академію відвідав відомий економіст, член Римського клубу, іноземний член Національної академії наук України та Міжнародної академії менеджменту Богдан Гаврилишин. Його візит до Острозької академії був надзвичайно насиченим і динамічним, адже гість зустрівся з викладачами університету, для студентів він провів цікаву лекцію на основі своєї книги «Дороговкази в майбутнє — до ефективних суспільств». У цій книзі автор пропонує методику аналізу суспільних устроїв, яка дозволяє порівнювати різні нації-держави й давати досить точні прогнози їхнього подальшого розвитку. Серед найяскравіших прикладів варто виокремити передбачення автора про розпад СРСР більш ніж за двадцять років до реальних подій. Також під час зустрічі Богдан Дмитрович говорив про систему побудови нового ефективного суспільства для створення сучасної високорозвиненої країни. Студенти після отримання порції інтелектуального продукту засипали Богдана Гаврилишина різноманітними питаннями, які стосувалися прогнозів щодо майбутнього української держави, її входження в ЄС, міжнародних відносин тощо.

Кульмінаційним моментом стала зустріч пана Богдана з членами Острозького клубу вільного інтелектуального спілкування молоді. Із учасниками Острозького клубу Богдан Гаврилишин поділився баченням щодо майбутнього нашої країни, розповів про діяльність свого Фонду ім. Богдана Гаврилишина й зазначив, що завдання цієї організації полягає в підтримці різноманітних проектів у соціальній, політичній, економічній та культурній сферах. Також під час засідання обговорювалися шляхи вирішення актуальних проблем, із якими зіткнулася Україна. Це й неприйняття бюджету на 2010 рік, і некомпетентність чиновників як на всеукраїнському рівні, так і на місцях та ін. «У нас немає політичної еліти. Дещо інша ситуація спостерігається в сфері культури, однак цього недостатньо для належного розвитку країни. Еліту я вбачаю в тому, щоб вона дбала не про свої інтереси та інтереси своїх друзів, а дбала про добробут своєї Батьківщини, орієнтувалася у важливих суспільних проблемах і шукала конструктивні шляхи їхнього вирішення», — зауважив Богдан Дмитрович.

Артем ЖУКОВ, студент спеціальності «історія» Національного університету «Острозька академія»:

— Попри свою харизму й колосальний життєвий досвід, Богдан Гаврилишин вміє й найголовніше практично ламає усталені стереотипи нашого суспільства. Насамперед це стосується загальноприйнятої думки, що добробут країни прямопропорційно залежний від сировинних ресурсів і запасів нафти. Насправді, як могли переконатись студенти, учасники Острозького клубу та навіть пластуни на окремій зустрічі, економічне зростання суспільства залежить насамперед від кожного окремого індивіда, а не від ресурсного потенціалу країни. Суспільство ефективне, коли кожен окремо якісно виконує свою роботу, тоді внутрішньодержавні протиріччя, які стосуються мови чи етнічної приналежності втрачають будь-який сенс. Прикладом безумовно може бути Швейцарія, яка попри те, що є поліетнічною, конфедеративною й офіційно багатомовною державою, показує чи не найвищі показники економічного зростання й є політично стабільною уже більше півтора століття. Богдан Гаврилишин доводить, що влада має бути не самоціллю для матеріального збагачення, а лише елементом і засобом взаємовпливу та створення достойного для своєї подоби суспільного устрою.

Роман КОВАЛЬ, студент політології Національного університету «Острозька академія», пластун:

— Давно хотів поспілкуватися з Богданом Дмитровичем на пластову й взагалі суспільно-економічну тематику. У п’ятницю така зустріч відбулася. Пан Богдан, незважаючи на те, що має досить багато наукових ступенів у різних університетах світу й є відомим науковцем, уміє просто пояснити складні речі.

У книзі «Дороговкази в майбутнє — до більш ефективних суспільств» мені дуже сподобалася теза про те, що ефективність суспільств не можна вимірювати лише в економічному сенсі, а потрібно підходити комплексно та системно. Проте є й в книзі деякі тези з якими я не дуже погоджуюсь. Теза про перехід України на федеративну форму державного устрою як на мене видається досить сміливою й не на часі.

Олексій КОСТЮЧЕНКО, Острог
"День", №67, п'ятниця, 16 квітня 2010

Поділитись:

Інфа

Artem Zhukov

Люблю подорожі, гори, фотографію, гітару, Пласт, ровер

    Blogger Comment
    Facebook Comment
comments powered by HyperComments