Recent Posts

Блог переїхав. Відтепер за оновленнями стежте за адресою artemioz.info

This blog has moved to a new location. For updates please see artemioz.info

Олдова фототєхніка

Два тижні літа, які в основному провів переглядаючи 4 скачаних сезони Top Gear, час від часу поїдаючи смачну домашню їжу і дуже рідко виходячи походити коломийськими вулицями, не дуже позитивно впливають загалом на свідомість. Оскільки заняти себе все одно немає чим, то вишукував собі хоча б якісь заняття.

Спочатку знайшов серед речей, які не брав у руки ще з 11 класу, старого совєцького фотоапарата Zenit ET з кітовим об’єктивом Геліос 44-2. Сам фотоапарат цінності не великої, бо на сайтах коштує 30-40 грн., але от об’єктив! Я вже давно собі розмислював над тим аби виготовити чи купити перехідник на свій Нікон аби прикручувати старі об’єктиви, але ніколи серйозно не підходив до практичної реалізації задуманих планів. Цього разу витратив трохи часу і почитав рускіє форуми про фотографію і… евріка! Згадав, що є ebay.com, де повно дешевого китайського товару і різниця в ціні на перехідники втричі, а той й більше разів нижча – колосальна різниця, як на мене. Зареєструвавшись на ebay’i та PayPal’і, купив перехідника M42 на Нікон за 3.88 долари і з безкоштовною доставкою! Правда чекати доведеться з 3 тижні як мінімум, але видається мені цей варіант цікавішим ніж купувати той самий перехідник на київських сайтах за 200-250 грн.

Зробив декілька знимків з об’єктивом, правда однію рукою тримав прикладений об’єктив, а іншою – фотоапарат :). Байонет не підходить для різьбового об’єктива :(. Високохудожніх фотографій, звісно ж, очікувати не доводиться, але принаймні можна частково оцінити якості об’єктива і боке на діафрагмі 2. Sigma 50 f2,8 з всякими буковками після значення діафрагми, але з макро, коштує в районі 400 дол., Sigma 50 з діафрагмою 1,4 – 550 дол., а Nikkor 50 1,8 – 150 дол. Ясно, шо мінусів старих об’єктивів більше ніж плюсів: нема автофокусу, заміру експозиції, магічних буковок APO, EX, HSM, DC і іже подобних, та й якість не така. Але! Радянські об’єктиви для фотоаматорів з Д40-ми Ніконами, які просто не можуть собі дозволити купити дорогезну техніку, задовільняються отакими-от совдепівськими, - це ж прекрасно! Я ще не бачив дядька з Д300 і прикрученим Геліосом від Києва :). Треба буде попросити знайомого ;).



Сьогодні сходив у підвал 5-ти поверхового будинку часів Брєжнєвсіх і знайшов там 16-ти міліметрову камеру тих же часів - Красногорск-3.
Ще в класі 8-му мама принесла з роботи камеру і вищезгадуваний Зеніт, правда їх було 2, але де другий згадати поки не можу. Списали стару техніку. І правильно зробили! Нема чого техніці припадати пилюкою на полицях відділу культури… Камера лежала в підвалі достатньо довго аби кофр встиг покритись пліснявою і неприємним запахом, а деякі частини металевого корпусу камери взагалі змінили колір. Тим не менше з допомогою мами, вдалось відмити шкіряний кофр і частково привести до нормального вигляду камеру. Цінність її у теперішній вартості :). Десь вичитав на форумі, що продають ці Красногорск-3 у голівудські училища для операторів, де студенти «шліфують майстерність». А що з ними робити тут, в Україні, якщо з кіноіндустрією як і з дорогами… Вона ніби є, але лише на деяких ділянках якісна. Що мене ще неабияк здивувало, що російська і українська вікіпедії не знають  про таку камеру, принаймні я не знайшов спеціальної статті (хоча може то мій прорахунок…), а от англійська і німецька дуже навіть непогано знають про цей кіноапарат. Згідно з текстом, «це була одна з найбільш популярних 16-ти міліметрових камер у східній Європі, коли вона з’явилась у фільмі Кшиштофа Кєшльовського у 1979 році і продовжує користуватись значною популярністю на заході». Кітовий об’єктив Метеор 5-1 у неті продають за 500-700 грн., а саму камеру 1200-1300 – це в українському інтернет просторі, а от на ebay’і американці просять за неї аж 250-400 своїх зелених банкнот. Ніби небагато як на студента-американця з Лос-Анджелеса… Потішився би з того, що маю в себе цей раритет, але він не робочий!, себто не можу продати і самому користуватись не вийде. Навіть не уявляю де можна було б зремонтувати його, але ще більше мене тривожить питання де сьогодні в Коломиї чи Острозі знайти 16-ти міліметрову плівку на 30 м. у маленьких касетах… а проявляти де??? Тому скоріше всього її місце на моїй гіпотетичній поличці антикваріату у новій квартирі… десь через місяців два.


Поділитись:

Інфа

Artem Zhukov

Люблю подорожі, гори, фотографію, гітару, Пласт, ровер

    Blogger Comment
    Facebook Comment
comments powered by HyperComments