Recent Posts

Блог переїхав. Відтепер за оновленнями стежте за адресою artemioz.info

This blog has moved to a new location. For updates please see artemioz.info

Передкарнавальна Венеція

Близько опівночі неділі (24/25 лютого) надумав вчудити дурницю, аби трохи відволіктись від перманентного негативу, червоних стрічок новин і сумбуру. Вже вранці в понеділок дзвонив батькам/друзям з Венеції, куди несподівано для себе вибрався. Потребував хоча б короткочасної зміни атмосфери, бо перманентний невтішний інформаційний передоз дався взнаки на психічне здоров'я. Взяв кілька вихідних в редакції, які досить таки вдало провів в Італії.

У Венеції, як виявилось, традиційний карнавал саме мав розпочатись...


Люди кажуть, блоги краще читаються, коли в дописах є не лише фото, але й текст. Я ж писати не вмію/не люблю, але маю прекрасних друзів, які, я сподіваюсь, і надалі супроводжуватимуть мої дописи цікавим вербальним екстрактом :). 

Нижче - компілятивний текстовий супровід Аліси і мій (але буде доповнюватись!). В наступних постах - фото з островів Мурано/Бурано і відео звідти ж.


Фотоапарати, якщо і можуть закохуватися, то закохуються саме у Венецію. З першого кадру :) 



Венеція - столиця регіону Венето. В місті повно каналів (150), а історичний центр розташований на 118 островах. Материкова частина міста - промислова з портом на Адріатичному морі, вантажообіг якого понад 20 млн. тонн/рік... Про це все добре написано у Вікіпедії.



Нам же цікаво, що тут народились Вівальді, Казанова, Тиціан, Тінторетто, Марко Поло і багато інших імен, про які якщо не в школі, то університеті точно хтось мав чути.


Венеція, крім неймовірної кількості унікальних речей, про які вже багато написано і те все правда, володіє колосальною внутрішньою свободою. Люди там раз на рік відкладають прийняття рішень, зустрічі, покупки, ще якісь важливі речі і присвячують 10 днів розвагам - Венеціанському карнавалу. 


Карнавал відбувається кожного року в лютому/березні до початку Великого посту. На цей час Венеція перетворюється в грандіозний нон-стоп спектакль. Костюми, вистави на вулицях та в театрах, маски (до речі, справжні венеціанські маски - hand made), жонглери. Різноманіття і краса - краще не один раз побачити. Але головне у карнавалі - його здатність об'єднати всіх навколо дуже давньої традиції (перша згадка про карнавал датується 1094 роком).


Останні 10 років Венеціанський карнавал завжди має тематику (Фелліні, подорожі, Схід, людина і природа...) Це цікаво і, як усе венеціанське, чарівно  та дуже по-мистецьки :)



У середньовіччі тут була Венеціанська олігархічна республіка - одна з собі подібних (Генуя, Флоренція)...



Один з активних діячів Школи Аналів Фернан Бродель писав про неї ось так: «...так росла Венеція, тому що її годували ринки, що слабка Візантія, якій вона нав'язала свої послуги. Венеція з'їла цю величезну споруду зсередини так, як терміти з'їдають дерев'яний каркас. Саме Венеція направила IV-й хрестовий похід на Константинополь. Грабіж Константинополя в 1204 р. [...] розчленував Візантійську імперію і  саме він лежить в основі величі Венеції. Після нейтралізації Генуї в 1381 році, Венеція стає господаркою торгівлі на Сході, тобто міжнародної торгівлі тієї епохи.»









































Весь фотосет на Флікрі - під лінком.

Поділитись:

Інфа

Artem Zhukov

Люблю подорожі, гори, фотографію, гітару, Пласт, ровер

    Blogger Comment
    Facebook Comment
comments powered by HyperComments