Recent Posts

Блог переїхав. Відтепер за оновленнями стежте за адресою artemioz.info

This blog has moved to a new location. For updates please see artemioz.info

Трохи сонця посеред хмарної реальності (Кіпр восени)



Where are you from?, - питає водій таксі, який люб'язно зупинився підвезти на шатл в аеропорт, позаяк я вже геть не встигав

- I'm from Ukraine, - вже автоматично відповідаю, одночасно розглядаючи Лімассол з вікна чорного Мерседеса

- Is this conflict between Russia and Ukraine going to end now?, - настирливий дядько у білій сорочині й кількаденно неголеною білою бородою продовжує

- It isn't a conflict. A real war when people and what's the most terrifying my friends die is happening now. Russia occupied a part of my country and Putin isn't going to give up, - неохоче повертаюсь до тривожної реальності, усвідомлення якої навмисно відтерміновував до повернення в Україну

- I understand what you mean. We have the same in Cyprus. Everyone wants a part of the island: Americans, British, Israel and Turkey. So yes, I do understand...

За неповних 5 кілометрів поговорили про окупацію Туреччиною Кіпра і Росією частини України, природу, погоду, море і окупантів, яких, на жаль, на острові в Середземному морі повно.
Cyprus-28.jpg
"Недодержава"

Насправді враження від країни швидше однозначні. Навряд чи можна за 5 днів скласти в голові пазли загальної картини життя кіпріотів і вникнути у специфіку, але як завжди суб'єктивно ця країна мені видалась такою собі "недодержавою". Найперше - територія. Острів трохи більший за Чернівецьку, але менший за Івано-Франківську області. З неї приблизно 30% окупували турки у 1974 році (Північний Кіпр, держава визнана ЛИШЕ Туреччиною), а 2% - це військові бази ВПС Великобританії (Акротірі, Декелія). ВБ теж більш ніж 50 років контролювала острів у першій половині ХХ ст. Давно-давно тут поселились мінойці, ахейці (після Троянської війни), фінікійці, потім тут керували перси, пізніше 500 років римлями, а далі - Візантія... Аж доки в середньовіччя король Річард під час третього Хрестового походу не сходив у Єрусалим і не захопив Кіпр на триста років. З початку XVI ст. і до Першої світової територія входила до складу Османської імперії, через що на північ переселилось чимало турків, які згодом стали турками-кіпріотами.
Cyprus-27.jpg
Нині Республіка Кіпр є членом ЄС (з 2004 року), тут діє зона євро. І живуть кіпріоти теж непогано: згідно зі статистикою ВВП на душу населення - майже $28 тисяч (в Україні - $7.5 тисяч), що є 4-тим показником у світі. Добра інфраструктура, громадський транспорт, дороги, зарплати лише додають бали до статусу пристойного офшора.
Cyprus-14.jpg
До речі про офшори. Мені геть не дивно, чому українські олігархи мають кіпрські паспорти. 175 країн для безвізових відвідин, можливістю платити просто мізерні податки, відкрити підприємство без зайвих клопотів і т.д. Як бонус - хатинка на березі Середземного моря за, до речі, невеликі гроші (хоча це, навряд чи є аргументом для багатих).
Cyprus-18.jpg
Cyprus-17.jpgКонфлікти між турками-кіпріотами з греками-кіпріотами, окупація, період колоніалізму ще якось дається до розуміння. Але що вразило мене більше - грецький прапор мало не над кожним будинком. І не завжди поруч прапор Кіпру. Трохи погуглив і виявив, що кіпріоти тричі проводили референдум щодо приєднання до Греції (і відсоток "ЗА" був близько 9:1). Але, о, біда! Греція ж то Кіпра не хоче бачити в складі своєї країни. Якийсь латентний сепаратизм, який охопив всю країну. "Кіпрська народна республіка" - мабуть-таки не формат в еліністичних взаємозв'язках... Мова тут теж грецька, але всі з ким доводилось спілкуватись вільно говорили англійською: як продавець Періптеро (магазинчика), так і водій міського автобуса.
Cyprus-23.jpg
Ціни

Проїзд в міському автобусі - 1.5 євро, денний квиток - 5. Автобус з Лімассола до Ларнаки - 4.5 (7, якщо в обидві сторони). Експрес в Лімассол з аеропорта Ларнаки - 9 євро. Поїсти в ресторані - 20 євро. Квартира-студіо з однією спальнею на трьох за тиждень - 330 євро. Тривала оренда на місяць - нижче.
Купити паспорт Кіпра можна за гроші
Купити житло на Кіпрі
Купити житло на Кіпрі. Ціни
Оренда житла на Кіпрі
Загалом ціни цілком європейські, мало чим поступаються іспанським чи німецьким. 

Cyprus-16.jpg
Вєліки на прокат на кожному кроці, так само як і авто (до речі, всі машини в оренді - з червоними номерами).
Cyprus-33.jpg
Природа й погода справді вражають. На початку листопада море +22-24, температура повітря така ж. Кіпріоти, мабуть, сприймають пізню осінь дуже серйозно, бо вже одягають теплі куртки. Вечори, щоправда, досить холодні - +13-15.
Cyprus-22.jpg
Cyprus-32.jpg
Є й досить депресивненькі вулички
Cyprus-26.jpg
Cyprus-24.jpg
Cyprus-31.jpg
Cyprus-25.jpg
Cyprus-30.jpg
Але ближче до центру все дуже навіть пристойно.
Cyprus-15.jpg
Cyprus-13.jpg
З того, що вдалось побачити - кіпріоти неабияк добре ставляться до своєї історичної спадщини. Навряд чи лише гроші Євросоюзу роблять «погоду», але, підозрюю, вони теж немало. От, наприклад, в центрі Лімассола посеред дорогезних кафешок навколо старого замку в місці, де запросто в Україні вже б розмістили зо 2 ресторани, руїни якогось еліністичного помешкання, обгороджене й освітлене вночі.
Cyprus-36.jpg
Cyprus-35.jpg
Теж руїни
Cyprus-34.jpg
Церква святого Лазаря - християнський храм IX століття у Ларнаці. Церква названа на честь праведного Лазаря з Віфанії, якого, згідно з Євангелієм, воскресив Ісус Христос.
Cyprus-21.jpg
Кажуть, у підземеллі є мощі святого і гробинця. Туди я не пішов, але зате був всередині храму. Інтер'єр як у звичайній українській православній церкві. Хіба що золота більше...
Cyprus-20.jpgCyprus-19.jpg
І знову ближче до моря...
Cyprus-12.jpgА взагалі в середземноморській країні не пасує НЕ мати особистої яхти
Cyprus-11.jpgCyprus-10.jpg
Це майже як особисте авто
Cyprus-9.jpgНу і ще трохи моря...
Cyprus-8.jpg
Cyprus-39.jpg
Cyprus-37.jpg
В останній вечір на морі був мінішторм.
Cyprus-6.jpg
Зате втрапили на гарний захід сонця в Лімассолі
Cyprus-5.jpgCyprus-4.jpg
Cyprus-3.jpg
Cyprus-2.jpg
У наступних постах буде про античне місто, військову базу Великобританії і котів у монастирі.
Cyprus-1.jpg

P.S. Для тих, хто вважає, що не пасує відпочивати під час війни

Так, я думаю, що попри війну і смерті близьких, знайомих і друзів, знаходити кілька тижнів щоб астрагуватись від інформаційних потоків таки вартує. На аргумент «стільки грошей витратив, а міг би скинутись на приціл», скажу: «Вам би теж пасувало б відпочити». Очевидно, що війна швидко не закінчиться, а жити в постійному стресі дуже шкодить здоров’ю. Мій друг-пластун, а заодно й військовий каже: «Ми там, аби ви тут не знали як є на війні». Неспіврозмірні жертви - лежати в окопах під градами з одного боку і волонтерити й заробляти гроші, аби допомагати армії - з іншого. Для найбільш епічних закидів про гроші: за два останніх місяця перерахував на АТО рівно стільки ж, стільки цього разу витратив на подорож. Наразі не збираюсь зраджувати традиції щомісяця перераховувати частину зарплати військовим, що закликаю робити і вас.

Поділитись:

Інфа

Artem Zhukov

Люблю подорожі, гори, фотографію, гітару, Пласт, ровер

    Blogger Comment
    Facebook Comment
comments powered by HyperComments