Recent Posts

Блог переїхав. Відтепер за оновленнями стежте за адресою artemioz.info

This blog has moved to a new location. For updates please see artemioz.info

Про Люблін на сайті ОА

У понеділок, поки ще був в Острозі, написав декілька слів на сайт академії про люблінський тріп. Вчора ходив горами, то якраз Олексій Миколайович виставив то писаніє, яке стало доступне загалу. Про нашу зі Славою вилазку в гори напишу завтра-післязавтра, бо інтернет вдома препаршивий, а хочеться допис зробити гарним, з фото :)

Про Острозьку академію – у Любліні

Упродовж чотирьох днів жителі міста Любліна (Польща) мали можливість знайомитись з українською культурою у рамках акції «Ukraina w Centrum Lublina» (4-7 листопада). Цьогоріч з ініціативи групи студентів та аспірантів-українців із люблінських університетів під керівництвом отця доктора Стефана Батруха відбувалася низка заходів, спрямованих на поширення знань у Польщі про Україну. Мешканці міста ознайомилися з роботами українських майстрів лялькарства, брали участь у конкурсах з українознавства, слухали українську музику у виконанні гуртів зі Львова, знайомилися з фотороботами, українським кіно тощо. Ключовим епізодом, який доповнював культурну складову акції, стали дебати на тему: «Як популяризувати Україну в Польщі?», за участю консулів України в Любліні й Хелмі та інших почесних гостей. У центрі міста на великому екрані відбувався показ фільмів про Україну, де також презентували й фільм про найстаріший навчальний заклад східнослов’янських земель – Острозьку академію. Цей навчальний заклад представляв у Польщі студент магістеріуму історії НаУОА Артем Жуков.

За словами голови студентського самоврядування Люблінського католицького університету ім. Яна Павла ІІ Любомира Шерстюка, Люблін є типовим студентським містом, де здобувають освіту близько 600 українців. Роль студентства у створенні позитивного іміджу України за кордоном неабияка, а тому, насамперед, завдання українських вишів – формувати національно свідомих та високоінтелектуальних громадян, які б вступали до навчальних закладів не лише Польщі, а й інших європейських країн і таким чином творили якісне обличчя України у світі. Також магістрант сподівається на реалізацію двосторонніх проектів із Острозькою академією.
Голова Фундації духовної культури пограниччя, отець доктор Стефан Батрух стверджує, що українці самі мають вирішити чи потрібно проводити такі акції в Україні для популяризації Польщі. Якщо ж студенти Острозької академії започаткують цю традицію, то вона буде радо підтримана як українською діаспорою в Польщі, так і самими поляками.

Поділитись:

Інфа

Artem Zhukov

Люблю подорожі, гори, фотографію, гітару, Пласт, ровер

    Blogger Comment
    Facebook Comment
comments powered by HyperComments