Recent Posts

Блог переїхав. Відтепер за оновленнями стежте за адресою artemioz.info

This blog has moved to a new location. For updates please see artemioz.info

Де робили незалежність і підписували конституцію США (старе місто Філадельфії)

Зараз вийде трохи "історичний" пост про Америку. Як ножем по червоному диплому історика, але нижче даватиму цитати з Вікі (соромно дивитись в очі викладачам). Філадельфія - перше місто, куди я втрапив під час своєї подорожі Америкою і, чесно пишучи, за інших обставин навряд чи включив би його до списку "places to visit". Щасливий, що маю там прекрасних друзів, які собі на голову наполягли, аби заїхав до них на кілька днів. І, знаєте, не лише друзі у мене прекрасні, але й місто пречудове :). Дякую Богдану й Оленці за першу столицю США :)))

Офтоп: маю надію всі бачили попередній неісторичний пост про нічний Манхеттен :)








Філадельфія — місто у штаті Пенсильванія, перша столиця США. Саме тут було проголошено в 1776 році незалежність американських колоній від Британської корони. За різними даними, українців у Філадельфії проживає від 35 до 40 тисяч.

Найперше я пішов дивитися на Дзвін Свободи (Liberty Bell) - один з головних символів американської боротьби за незалежність від Великобританії - його дзвін скликав жителів міста на оголошення Декларації незалежності Другим континентальним конгресом 8 липня 1776. Свою назву отримав в 1837 році, після того, як став символом руху аболіціоністів (рух за скасування рабства).

Philadeplhia old city-12.jpg


Philadeplhia old city-11.jpg

Читайте також: Trip'ЧиК. Філадельфія (Хмародери)

Philadeplhia old city-13.jpg

А потім кілька разів ходив ось цими вулицями

Philadeplhia old city-4.jpg

...і не наважувався таки стати в чергу в Independence Hall.

Philadeplhia old city-3.jpg

Читайте також: Дощового дня з міської ратуші Філадельфії
Philadeplhia old city-6.jpgЧерез кілька днів совість почала гризти вище горла і мало не загризла після почутого діалогу між парою ортодоксально американських пенсіонерів, які говорили про 80 років життя і мрію хоча б раз зайти в зал Незалежності... Помислив, вирішив, що таку нагоду втрачати не пасує.

Philadeplhia old city-38.jpg

АААА, екскурсовод просто виносить. Таке враження, що вони всі закінчують театральні курси на Бродвеї, перед тим як людям розказувати про історію. Направду дуже захоплює.

Philadeplhia old city-39.jpg

У цьому залі "судили" короля. Заочно, звісно, але все дійсто тривало упродовж з'їзду депутатів від 13 американських колоній Великобританії, відомого як Другий Континентальний конгрес (10 травня 1775 - 1 березня 1781).

Philadeplhia old city-40.jpg

У роботі другого Континентального Конгресу брали участь 65 депутатів від всіх американських колоній, хоча представники від Джорджії приєдналися до Конгресу тільки 20 липня. Фактично другий Континентальний конгрес взяв на себе роль національного уряду в ході Війни за незалежність США .

Philadeplhia old city-42.jpg

14 липня 1775 Конгрес прийняв рішення про створення Континентальної армії і призначив Джорджа Вашингтона головнокомандувачем американським військом.

10 травня 1776 Конгрес видав резолюцію, за якою будь-якій колонії, яка не має уряду, слід було сформувати його.

Джон Трамбулл. Декларація незалежності, 1817-19

15 травня 1776 Конгрес видав преамбулу, в якій пропонувалося відмовитися від клятви вірності англійській короні (фото з попереднього залу).

4 липня 1776 року була підписана Декларація Незалежності, яка стала найважливішим документом, виробленим в ході роботи конгресу. Декларація незалежності стала першим документом, в якому колонії називалися як «Сполучені Штати Америки».

Philadeplhia old city-43.jpg

15 листопада 1777 були видані «Статті Конфедерації», які стали першим конституційним документом Сполучених Штатів.

Philadeplhia old city-44.jpg

Тут сиділи делегати від штатів.

Philadeplhia old city-45.jpg

Philadeplhia old city-46.jpg

Philadeplhia old city-47.jpg

Philadeplhia old city-49.jpg

Згодом тут же, 17 вересня 1787 на Конституційному Конвенті у Філадельфії прийняли і згодом ратифіковали всіма тринадцятьма існуючими тоді американськими штатами Конституцію США.


За час дії Конституції були прийняті двадцять сім поправок, які є її невід'ємною частиною.

В основі Конституції США лежить принцип поділу влади між законодавчою (конгрес), виконавчою (президент) і судовою (верховний суд і нижчі суди) гілками. Штатам США даються широкі права в галузі законодавства.

Philadeplhia old city-50.jpg

Philadeplhia old city-7.jpg

Philadeplhia old city-9.jpg

На стінах Liberty Hall такі прикольні картини з доступними "штрихами" з американської історії. Пишуть про все, у т.ч. неприємну для американців тему рабовласнцтва чорношкірих.

Philadeplhia old city-10.jpg

Одразу поруч афроамериканці мають традиційну пообідню сієсту.

Philadeplhia old city-15.jpg

А ще у Філадельфії жив (хай простять мене американці) "чувак зі стодоларової купюри". Політичний діяч, дипломат, вчений, винахідник, журналіст, видавець, один з лідерів війни за незалежність США, один із розробників дизайну Великий Державної Печатки США Бенджамін Франклін тут помер.

Philadeplhia old city-30.jpg

...Але перед тим зробив чимало для американської державності, наприклад, як пише Вікіпедії, він єдиний з батьків-засновників скріпив своїм підписом всі три найважливіших історичних документа, що лежать в основі утворення Сполучених Штатів Америки як незалежної держави: Декларацію незалежності США, Конституцію США і Версальський мирний договір 1783 (Другий Паризький мирний договір), який формально завершив війну за незалежність тринадцяти британських колоній у Північній Америці від Великобританії. Портрет Франкліна могли бачити на стодоларовій купюрі 2 роки після катастрофи на Титаніку, а саме з 1914 року.

Philadeplhia old city-20.jpg


Philadeplhia old city-22.jpg

Philadeplhia old city-31.jpg

До речі, можна покататись на інкрустованій фірі за 50 баксів...

Philadeplhia old city-14.jpg

Philadeplhia old city-51.jpg

Текстурка :)

Philadeplhia old city-53.jpg

Philadeplhia old city-18.jpg

Але чомусь мені здається, що саме цей заклад 250 років тому був найбільш відвідуваним у центрі Філи.

Philadeplhia old city-54.jpg

А далі фото старого міста...

Philadeplhia old city-1.jpg

Philadeplhia old city-24.jpg

Philadeplhia old city-25.jpg


Philadeplhia old city-27.jpg

Philadeplhia old city-26.jpg

Philadeplhia old city-28.jpg

Philadeplhia old city-29.jpg

А це паблік реструм. До слова, в усіх штатах, де я був, - тубзіки безкоштовні. Парадоксально, але вони всі дуже акуратні й чисті :).

Philadeplhia old city-55.jpg

Ну і на завершення філадельфійський стріт-арт (там ціле місто в картинках на стінах! :)

Philadeplhia old city-23.jpg

Поділитись:

Інфа

Artem Zhukov

Люблю подорожі, гори, фотографію, гітару, Пласт, ровер

    Blogger Comment
    Facebook Comment
comments powered by HyperComments