Recent Posts

Блог переїхав. Відтепер за оновленнями стежте за адресою artemioz.info

This blog has moved to a new location. For updates please see artemioz.info

«Поливаний» понеділок у Пирогово

Є в нас на Прикарпатті (та й у Карпатах, Галичині, на Волині...) традиція щопонеділка після Великодня обливатись водою. Іноді, як у Львові останніми роками, "схопити" відерко холодної протічної з третього поверху міг будь-хто і далеко не виключення, наприклад, старенький пенсіонер. Цього року все більш-менш пристойно – мер сам взявся організовувати атракцію. Як написала колега зі Львова: "а хто за воду платитиме?"...
Wet_Monday-20.jpg
Мені традиція обливатись пам'ятається ще з дитинства, щоправда останніх вже добрячих років 8 через релокейшн "на схід" (Острог, Київ) призабувається. Але! Київські пластуни активно практикують обливання і роблять це щороку в скансені "Пирогово" (музей просто неба південніше Києва).
Wet Monday
Трохи більше про традицію почитайте нижче в уривках, які нахабно скопіював з першоджерела. А тим часом кілька фото антуражу.
Wet Monday
У Пирогово я вперше і вражений насамперед масштабами музею. Регіональні особливості України на окремих шматках землі. Та навіть рельєф однаковий!
Wet Monday
На парковці біля музею кілька сотень машин. Людей, відповідно, ще більше...
Wet Monday
Дітки у вишиванках, батьки у святковому. Всі посміхаються і в такі моменти забуваєш, що в країні війна...
Wet Monday
А діти!
Wet_Monday-16.jpg
Біля церкви поважні жіночки.
Wet_Monday-19.jpg
І дівчата.
Wet_Monday-18.jpg
Пластунки дислокувались на горбочку й займаються рукотворами. Кажуть, подарунки солдатам.
Wet_Monday-17.jpg
Географічно ми були на Закарпатті (або в Карпатах?). Тут є церква, в якій правилась служба.
Wet Monday
Дочекаюсь коли розцвітуть дерева і спеціально втраплю сюди ще раз, нароблю фотографій і зроблю окремий фотопост, але наразі про традиції і пластунів :).
Wet Monday
Перший тиждень після Великодня християни східного обряду називають Світлим. А перший день Світлого тижня, понеділок, за народними традиціями, – «обливаний» або «поливаний». У різних регіонах країни хлопці та дівчата обливають одне одного холодною водою, що символізує духовне очищення. А ще — якщо дівчину або хлопця сьогодні облити водою, вони будуть здоровими і щасливими. На Прикарпатті і в Карпатах вважають своєрідним жестом залицяння, коли неодружений юнак обливає дівчину, як свою обранку. Побутує вірування, що давній звичай обливання водою був конче необхідний для молодих людей, які прагнуть створити міцну сім’ю. Традиційно «поливаний» понеділок активно відзначають на заході України, проте останніми роками нагоду пообливатись також не оминають і у Києві…
Wet Monday
Wet Monday
Греко-католицькі священники особливо добрі люди. Стільки радості від, здавалось б, звичайних слів... 

Wet_Monday-13.jpg
От і служба закінчилась. Іван із Ксенею тішаться і в очікуванні обливання й поствеликоднього понеділкового обіду.
Wet Monday
А тут вже й почалося...
Wet Monday
Wet_Monday-12.jpg
Wet Monday
Wet_Monday-7.jpg
«Це велике свято для всього людства і особливо для українського народу, яке у складний час символізує відродження. Це чудо воскресіння сина Божого додає нам всім сил та віри в те, що Україна переможе, адже правда на нашому боці. Євреї святкували Пасху як День свободи. А свобода нам зараз дуже потрібна. Крім того, що ми святкуємо свято Христового воскресіння, як очищення від усіх гріхів і зародження нового життя, ми також святкуємо свободу – те, що можемо і хочемо здобути для українського народу. І з Божою поміччю йти в день завтрашній і боротися до кінця. Христос Воскрес!», – говорить учасник дійства Іван Пукіш.
Wet Monday
Wet_Monday-8.jpg
«Поливаний понеділок відзначати в Пирогові – це вже як традиція. Сама атмосфера зобов’язує. Тут проводять гаївки багато інших організацій, і, звичайно ж, пластуни. Великдень всі святкують з родинами. А перший день після неділі Великодня – ми збираємося тут, щоб підтримати національні традиції», – впевнена пластунка Катерина Скороход.
Wet Monday
Wet Monday
Поповнення
Wet Monday
Wet_Monday-11.jpg
Wet_Monday-10.jpg
Wet Monday


Wet Monday
«Сьогоднішній день – класний привіт вилізти з-за святкового столу, згуртуватися і зустрітися з друзями. Ми багато рухаємося, співаємо, танцюємо… Як того вимагають традиції. Загалом, у Києві «поливаний понеділок» не святкують масово. Цих традицій більше дотримуються у Львові та Івано-Франківську… але Пирогів – це сукупний образ України. Попри війну і складну ситуацію, треба підтримувати і відзначати національні та релігійні свята. Крім того, ми збираємо паски та харчі для АТО. Незважаючи на все треба жити», – переконана Олександра Петраускайте.
Wet Monday
Wet Monday
Wet Monday Wet Monday

Серія №1
Wet Monday Wet Monday Wet Monday
Серія №2
Wet_Monday-6.jpg
Wet Monday
Серія №3: Фотосесія для дівчат
Wet_Monday-5.jpg
Wet_Monday-4.jpg
...яку нахабно перервали :).
Wet_Monday-3.jpg Wet_Monday-2.jpg
Wet Monday

Wet Monday
Сушка
Wet Monday
Пиріг
Wet_Monday-1.jpg
Понеділок видався вельми активним і неабияк продуктивним. Сонячна погода, купа посмішок і сотні світлих облич...
Wet Monday

Поділитись:

Інфа

Artem Zhukov

Люблю подорожі, гори, фотографію, гітару, Пласт, ровер

    Blogger Comment
    Facebook Comment
comments powered by HyperComments