Recent Posts

Блог переїхав. Відтепер за оновленнями стежте за адресою artemioz.info

This blog has moved to a new location. For updates please see artemioz.info

Грузія. Тбілісі і трохи не те, про що пишуть в газетах

Інколи, читаючи газети чи сайти, думаєш собі "ого, Грузія на років 10 нас випередила". Дивуєшся, як швидко країна могла морально відійти від часів Шеварнадзе, совку, Росії, зрештою. А які реформи вони зробили! Чиновники в скляних кабінетах, а паспорти видають за 5 хвилин. Згоден, це величезний плюс і нам до нього ще ойой як далеко. Але, декілька моїх суб'єктивних приземлених візій, а не високих розмишлізмів над складними темами:


  • На вулицях у Тбілісі повно жебраків (у нас їх теж чимало, тому нічого дивного)
  • Будинки у столиці напіврозвалені, проте BMW X5 чи щось подібне у дворі - це нормально
  • Дороги в країні загалом як Львів-Івано-Франківськ, часами й гірші, але аж ніяк не європейські
  • Правила дорожнього руху - це не більше книжечки, яка продається в книгарнях, але в жодному випадку не імператив. НІХТО жодного разу не зупинився на зебрі, навіть славнозвісна поліція! Швидкість - величина умовна, тому, наприклад, на серпантинах є нормально, коли одна машина їде 120, інша, яка її обганяє на суцільній смузі, відповідно, швидше, третя, яка їде назустріч з глухого повороту теж не особливо переймається знаками. Але це все на підйомі і аварійно небезпечній ділянці. На шосе патруль їздить на новеньких Шкодах і часом зупиняє порушників, виписуючи захмарні штрафи, але це все одно мало кого хвилює.

  • У магазинах 80% українських товарів - від майонезів, сирків, олії до чернігівського і... туалетного паперу!
  • Поїсти в центрі столиці в недешевому ресторані можна за 50-60 грн (поїсти - буквально дуже наїстися)
  • У кафе/ресторанах грає російська музика! Я ж то думав, що після недавньої війни грузини не люблять росіян взагалі, але як виявилось, не люблять вони президента
  • Не зустрів жодного грузина, який би добре сказав про Саакашвілі. Натомість, обзивали доволі негарними словами, хвалили Іванішвілі і пророкували Грузії світле майбутнє після того як відкриють кордон з Росією. Ключовий меседж - що нам з того, що він забрав гроші у великого бізнесу, який потім його й посунув, якщо в нас 60% людей не працює? Нема за що жити людям, а в нього кращий літак ніж в Обами, купа вертольотів, чималий автопарк і 50 машин охорони... Я, щоправда, перепитав про якого президента йдеться - відповідь - Саакашвілі. Очевидно, про дещо грузин прифантазував, але рівень життя візуально там нижчий за очікуваний.
  • Про дружність і гостьовитість населення наслухався - швидше так ніж ні. Без неприємних моментів не обійшлось, але загалом вони більш відкриті ніж українці.
  • Все ж досить непогане вино


















Поділитись:

Інфа

Artem Zhukov

Люблю подорожі, гори, фотографію, гітару, Пласт, ровер

    Blogger Comment
    Facebook Comment
comments powered by HyperComments